V meste postavia separačný dvor v hodnote 61 miliónov Sk

29.09.2008 Humenné

Humenné 29. septembra (TASR) - Jednou z priorít humenskej samosprávy je aj výstavba separačného dvora na triedenie komunálneho odpadu v hodnote 61 miliónov Sk (2,02 milióna eur).
Zámerom mesta je vytvoriť aj zberný dvor, ktorý bude disponovať prestrešenou plochou a priestormi na umiestnenie veľkoobjemových a špeciálnych kontajnerov na zhromažďovanie vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu. Takto vyseparovaný odpad bude následne pripravený na dotriedenie na triediacich linkách v separačnom dvore a expedovaný na spracovanie konečným recyklátorom.
V toto roku samospráva mierne zvýšila poplatky za likvidáciu tuhého komunálneho odpadu. K ich zvýšeniu pristúpila na základe rozhodnutia vlády SR, ktorá nariadila zvýšenie poplatkov za uloženie odpadu. Na likvidáciu odpadu mesto ročne vynaloží 4,2 milióna Sk (139.414 eur). Zámerom vedenia mesta je zrealizovať spomínané stavby, ktorými by sa eliminoval nepriaznivý dopad na životné prostredie.
\"Mesto sa opäť bude uchádzať o možnosť získania finančných prostriedkov na rekultiváciu skládky, pri ktorej by sme chceli využiť aj bioplyny na výrobu elektrickej energie, čiže vedľa skládky postaviť kogeneračnú jednotku. V príprave je tiež projekt na rekonštrukciu priemyselného parku, \" uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník. Dodal že výzva na predloženie projektov platí do konca októbra a priemyselný park by mal vzniknúť v areáli tamojšieho Chemesu.
 

Vyberte región